Henvisning til poliklinikken bør fortrinnsvis komme fra fastlege. I de tilfeller pasienten henvises fra spesialisthelsetjenesten skal kopi av henvisningen sendes til fastlegen. Pasienten bør være ferdig medisinsk utredet og være fylt 18 år.
Se lenken under:
Smerteavdelingen, Tromsø
Pasienter med behov for psykologisk behandling ut over smertemestring kan henvises til
- Voksenpsykiatriske poliklinikker i Helseforetakene
- Viken senter i Bardu
Utredning av langvarige muskel/skjelett lidelser
Samarbeider med spesialisthelsetjenesten og NAV for å gi et mer helhetlig tilbud til pasienter med muskel- og skjelettplager og/eller psykiske plager. Tilbudet er spesielt rettet mot personer som trenger samtidige helse- og arbeidsrettede tjenester for å forbli eller komme tilbake til arbeid eller studier.
Gruppetilbud (PUST) for pasienter med kompliserte smertetilstander kombinert med urin og/eller analinkontinens. Fysioterapeutene er også tilknyttet Nasjonalt kompetansesenter for inkontinens og bekkenbunnsykdom (KIB) og utreder og behandler pasienter med underlivsproblematikk.
Nasjonal kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsykdom (NKIB)
Regionale vurderingsenheter i hver helseregion rettighetsvurderer og prioriterer henvisninger til tverrfaglig spesialisiert habilitering og rehabiliterings tilbud i private rehabiliteringsinstitusjoner. I Helse Nord er Regional vurderingsenhet (RVE) organisert i UNN,Tromsø.
Enheten er tverrfaglig sammensatt med legespesialister, ergoterapeuter, fysioterapeuter og sykepleier, samt merkantilt personell. RVE har oversikt over tilbudene og ventetider. Det gjøres også en vurdering av hvilket tilbud/institusjon som vil være best egnet ut fra pasientens problemstilling/målsetning.
Henvisninger til rehabilitering i private rehabiliteringsinstitusjoner blir tverrfaglig vurdert og prioritert i tråd med pasientrettighetsloven, prioriteringsforskrift og den aktuelle prioriteringsveilederen.
Pasienter skal være tilstrekkelig utredet og rehabilitering i primærhelsetjenesten skal være forsøkt før rehabiliteringsopphold i spesialisthelsetjenesten.
Dersom det finnes Lærings- og mestringstilbud bør dette være gjennomført.
Henvisning til rehabiliteringsopphold
En god henvisning er viktig for å beskrive rehabiliteringsbehovet. Henvising til rehabilitering i privat rehabiliteringsinstitusjon inneholde følgende:
- Du henviser til rehabiliteringsinstitusjon i spesialisthelsetjenesten
- Hvilke tiltak som er prøvd ut lokalt, i primærhelsetjenesten, og hvilken effekt hadde disse
- Pasientens diagnose og generelle funksjonsnivå (hjelpebehov skal beskrives)
- Pasientens arbeids- eller sykemeldingsstatus
- Aktuell problemstilling (bakgrunn for henvisning). Denne beskrives så konkret som mulig
- Pasientens konkrete mål for rehabiliteringen (“opptrening/ rehabilitering» er for uspesifikt)
- Når pasienten tidligere har hatt opphold på rehabiliteringsinstitusjon:
- Hvilken oppfølging har blitt gitt lokalt etter siste opphold?
- Har det oppstått en ny problemstilling?
- Har pasienten satt seg nye mål?
- Vedlegg epikrise fra siste opphold på rehabiliteringsinstitusjon og andre relevante epikriser/polikliniske notater.
De finnes i utgangspunktet ikke egne «smertetilbud» i Helse Nord. De ulike tilbudene er i all hovedsak diagnosespesifikke. Smerter kan være en del av sykdomsbildet innen mange diagnosegrupper. (Se lenke under.)
For smertetilstander i muskel/skjelettsystemet finnes det mestringstilbud som i all hovedsak kun innvilges én gang for videre tiltak/oppfølging lokalt.